Ανακοίνωση για Δασικούς Χάρτες

Αγαπητοί Φίλοι και Φίλες

Στην τελευταία εκλογική συνέλευση του συλλόγου είχα οριστεί από αυτή ως υπεύθυνος για το χειρισμό των Δασικών θεμάτων του χωριού μας. Το τελευταίο σημαντικό θέμα που απασχολεί την πλειοψηφία των συγχωριανών μας είναι οι δασικοί χάρτες καθώς και τα προβλήματα τα οποία προκύπτουν στον καθένα μας από την εφαρμογή τους, ενώ εμπεριέχουν και το στοιχείο του επείγοντος.
Στην προσπάθεια να ανταποκριθώ στην παραπάνω δέσμευση, επικοινώνησα τηλεφωνικά για μία ακόμη φορά με τον Δασάρχη Καλαβρύτων και πήρα ορισμένες ακόμη πληροφορίες, πέραν εκείνων που είχα ανακοινώσει την ημέρα της συνέλευσης, τις οποίες θέλω να μεταφέρω σε όλους όσους ενδιαφέρονται για αυτή την τεράστια…. κτηματική περιουσία που έχουμε στο χωριό μας.

Δεν μπορώ να αναφερθώ σε όλες τις περιπτώσεις που πιθανόν να αφορούν τον καθένα μας. Θα αναφερθώ στις βασικές περιπτώσεις που απασχολούν την πλειοψηφία. Παρακαλώ όποιος έχει κάποια ερώτηση η διευκρίνηση μην διστάσει να με ενημερώσει για να πάρει κάποια απάντηση η να υποβληθεί ερώτηση στις αρχές για να πάρουμε απάντηση.

Βασικές πληροφορίες
Σύμφωνα με τον νόμο εάν μία έκταση μία μόνο συγκεκριμένη στιγμή εμφανίζεται ως δάσος είναι χαρακτηρισμένο για πάντα δάσος.Εξηγώντας πιο αναλυτικά εάν σε κάποια από τις δύο φωτογραφίες που εμφανίζονται οι δασικοί χάρτες μία έκταση εμφανίζεται ως δάσος το 1945 και το 2007 καλλιεργείται τότε σύμφωνα με το νόμο είναι δάσος. Το ίδιο συμβαίνει και με το αντίστροφο δηλαδή το 1945 καλλιεργείτο και το 2007 είναι δάσος. Αλλαγή του χαρακτηρισμού δεν μπορεί να γίνει με οποιαδήποτε ένσταση. Τα χωράφια αυτά δεν μπορούν να καλλιεργηθούν ούτε να εκχερσωθούν νόμιμα.

Τότε γιατί χρειάζονται οι ενστάσεις?
Οι ενστάσεις γίνονται επειδή, ιδιαίτερα σε κοντινές θέσεις πλησίον των ρεμάτων που καλλιεργούνται με οπωροφόρα ελιές κλπ να έχουν θεωρηθεί σαν δασικά αφού στις φωτο δεν μπορεί να γίνει διάκριση. Αυτό το πρόβλημα υπάρχει και σε πολλές άλλες περιπτώσεις. Σε πολλούς από εμάς οι αυλές των σπιτιών μας έχουν χαρακτηρισθεί δασικές εκτάσεις.

Χαρακτηρισμοί οι οποίοι προκύπτουν από την εφαρμογή των δασικών χαρτών είναι οι ακόλουθοι ΑΔ, ΔΑ και ΔΔ. Οι εκτάσεις αυτές δεν είναι ιδιοκτησίας μας εφόσον δεν υπάρχουν συμβόλαια.Για να αποκτήσουμε ιδιοκτησία σε αυτές τις εκτάσεις χρειάζεται αίτηση στο Δασαρχείο, τοπογραφικά κλπ και παραπομπή στο Ειρηνοδικείο Καλαβρύτων με μάρτυρες. ώστε να αποκτήσουμε την ιδιοκτησία. Η ιδιοκτησία αυτή το μόνο δικαίωμα που μας παρέχει είναι να μπορούμε να ζητάμε άδεια κοπής ξύλων από το δασαρχείο. Τίποτα άλλο εκτός από την υποχρέωσή μας να τα δηλώνουμε στο ΕNΦΙΑ! Με την ένσταση ο χαρακτηρισμός με μαρτυρίες και αποδείξεις μπορεί να γίνει αποδεκτή αλλαγή του σε άλλη κατηγορία ακόμη και να γίνει ΑΑ μόνο στην περίπτωση που τα δένδρα δεν είναι δασικά αλλά πχ οπωροφόρα.

Τι ισχύει με την κατηγορία ΑΑ. Είναι οι περιοχές που και το 1945 και το 2007 ήταν με κάποια καλλιέργεια που δεν ήταν δάσος. Για τις περιοχές αυτές δεν χρειάζεται να γίνει καμία ένσταση μπορούν να καλλιεργηθούν έστω και αν έχουν μέσα δασικά δέντρα. Αυτό μπορεί να γίνει μετά την έγκριση των δασικών χαρτών.Η έγκριση των δασικών χαρτών αναμένεται όταν τελειώσει η διαδικασία με τις ενστάσεις. Για να κοπούν τα δέντρα χρειάζεται έγκριση από το δασαρχείο η οποία δίδεται πολύ εύκολα εφόσον έχουν χαρακτηριστεί ΑΑ.
Πότε λήγει η προθεσμία των ενστάσεων?
Η προθεσμία για υποβολή ενστάσεων λήγει την 10η Απριλίου 2017. Κυκλοφορεί ότι θα κατατεθεί τροπολογία για παράταση ενός μήνα και για κάποιες μικρές αλλαγές. Μέχρι τότε έχουμε δικαίωμα να υποβάλλομαι ένταση που πρέπει να την κάνουμε ηλεκτρονικά. Θα έλεγα δεν είναι και τόσο πολύ εύκολη χρειάζεται κάποιος να τους ενημερώσει. Το κόστος της ένστασης έως ένα στρέμμα είναι 40 ευρώ και από ένα στρέμμα έως 5 στρέμματα 90 ευρώ . Για να γίνει αυτό πρέπει να αποτυπωθούν οι συντεταγμένες του συγκεκριμένου σημείου και να αποσταλεί ηλεκτρονικά στις δασικές υπηρεσίες της περιοχής μας μέσα από το ίδιο πρόγραμμα που βλέπουμε τους χάρτες. Όταν θα πληρωθεί το παραπάνω παράβολο τότε θα προχωρήσει η διαδικασία εξέτασης της ένστασης.
Πάντως για αυτούς που αντιμετωπίζουν προβλήματα που εμφανίζουν τις αυλές τους ως δάση ακόμη και τα σπίτια τους πέραν του ότι πρέπει να κάνουν ένσταση προτείνω να προχωρήσουμε και σε γράμμα διαμαρτυρίας στις δασικές υπηρεσίες της Αχαΐας σαν σύλλογος. Ήδη ετοιμάζω ένα κείμενο για τον σκοπό αυτό.

Τι θα γίνει εάν δεν υποβάλλω ένσταση? Εάν κάποιος δεν κάνει ένσταση αργότερα θα υπάρχουν πολύ μεγαλύτερες δυσκολίες για να τακτοποιηθούν τα θέματα αυτά.
Στην ερώτηση μου στον Δασάρχη εάν θα προχωρήσει το project των δασικών χαρών μου απάντησε ότι δεν έχει καμιά πληροφορία περί αλλαγών.
Είμαι στην διάθεσή σας για οιοιδήποτε ερώτηση πληροφορία η διευκρίνηση που θα μπορούσε να βοηθήσει τους συγχωριανούς μας σχετικά με την νέα πολιτική περί δασών.

Για τον Σύλλογο των απανταχού Νασιωτών
Γιαννόπουλος Γιάννης

Advertisements