Απολογισμός Δραστηριοτήτων Συλλόγου 2012-2017

Αγαπητοί Φίλοι και Φίλες, Μέλη του Συλλόγου των Απανταχού Νασιωτών,

εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου μας σας ευχόμεθα ολόψυχα

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ , ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ & ΕΥΤΥΧΕΣ ΤΟ 2017

  Στις 12 Φεβρουρίου του 2017 οργανώνεται η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση με κυριότερο θέμα τις αρχαιρεσίες για ανάδειξη νέας διοικήσεως του Συλλόγου.

Το παρόν ΔΣ, με την ευκαιρία της αποστολής των ευχητήριων καρτών, αισθάνεται την ανάγκη να ενημερώσει όλα τα μέλη και τους φίλους για τα πεπραγμένα της τελευταίας θητείας του. Θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό με την επιστολή αυτή να ενημερωθούν εκείνοι που για οποιονδήποτε λόγο δεν δύνανται να παρευρεθούν στην παραπάνω συνέλευση.  Καθώς το ίδιο ακριβώς  ΔΣ  ήταν εν δράσει και την προηγούμενη διετία, εκρίθη σκόπιμο να αναφερθούμε ανακεφαλαιωτικά σε όλη  την τετραετία εν συνόλω, αφού  πλείστες δραστηριότητες δεν τελειώνουν στο τέλος μιας θητείας αλλά  έχουν συνέχεια και στην επόμενη.

Όραμα μας όλα αυτά τα χρόνια αλλά και  βασικός  στόχος ήταν να βοηθήσουμε τα Νάσια, να βελτιώσουμε πρακτικά την ζωή των κατοίκων και επισκεπτών εκεί, να συσπειρώσουμε μέλη και φίλους, να δραστηριοποιήσουμε  την νεολαία, να βοηθήσουμε συνανθρώπους που πιθανόν να έχουν ανάγκη, να ευπρεπίσουμε την περιοχή με βιώσιμα και πραγματοποιήσιμα έργα υποδομής, αλλά και να  ανταμώνουμε για να διασκεδάζουμε και για να συσφίγγουμε τους δεσμούς μας.  Η πεποίθηση ότι στην καρδιά όλων φωλιάζει η αδιαμφισβήτητη αγάπη για το πανέμορφο  και μοναδικό χωριό μας, ήταν ο οδηγός και πηγή δύναμης για να προχωρήσουμε!   Παράλληλα, πρόθεση μας ήταν να ισχυροποιήσουμε την παρουσία του Συλλόγου Απανταχού Νασιωτών στα τοπικά, περιφερειακά και υπηρεσιακά τελούμενα- καθ’ ότι η εκτεταμένη διοικητική αναδιοργάνωση των ελληνικών δήμων και κοινοτήτων τα τελευταία έτη, κατέστησε Συλλόγους κατ’ αρχήν πολιτιστικούς και κοινωνικούς -όπως ο δικός μας- αναγκαίους φορείς για την προώθηση κοινοτικών διεκδικήσεων ενώπιον των αρχών, για την συνεπικουρία των αιρετών αντιπρόσωπων του χωριού, και για τον συντονισμό συλλογικών δράσεων που παλαιοτέρα ήταν ευθύνη των εκάστοτε κοινοτήτων.

Σίγουρα δεν επιτύχαμε όλα αυτά που θα θέλαμε, αλλά όλοι μας δουλέψαμε με προθυμία, καλή προαίρεση και ανιδιοτέλεια και πιστεύουμε ότι πετύχαμε αρκετά από αυτά.  Φυσικά δεν θα μπορούσαμε να εφαρμόσουμε τίποτε από τα παραπάνω εάν δεν είχαμε την αμέριστη συμπαράσταση και συμμετοχή όλων σας-  Σας ευχαριστούμε άπαντες θερμά! Ευχαριστούμε επίσης τα μέλη μας, τους φίλους του Συλλόγου, τους δωρητές, τους καλλιτέχνες, τις τοπικές υπηρεσίες και τους εθελοντές!

Για την καλύτερη ενημέρωση έχουμε κατατάξει τα πεπραγμένα σε κατηγορίες η τομείς ως εξής:

 1. Οργάνωση του Συλλόγου
 2. Απόκτηση φορολογικής οντότητας, εγγράφοντας Α.Φ.Μ και έδρα του Συλλόγου με διεύθυνση και τηλέφωνο.
 3. Κατάλογος Μελών Συλλόγου Επικαιροποίηση καταλόγου  με διευθύνσεις και τηλέφωνα των μελών.
 4. Ιστοσελίδα στο διαδίκτυο Δημιουργήθηκε ιστοσελίδα του Συλλόγου:  https://nasiakalavrytwn.wordpress.com/ και διεύθυνση στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:  kalavryton@gmail.com
 5. Τακτική επικοινωνία μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αλλά και με παρεπόμενα ηλεκτρονικά μέσα δικτύωσης
 6. Άρθρα και δημοσιεύσεις στον έντυπο τύπο της περιοχής, όπου ενημερώνουμε για τις δραστηριότητες του Συλλόγου
 7. Ανελλιπής διοργάνωση Γενικών Συνελεύσεων του Συλλόγου, τόσο των ετησίων τακτικών, όσο και Εκτάκτων ΓΣ.
 8. Ενδελεχής καταγραφή πάντων των πεπραγμένων του ΔΣ για την βέβαιη, ασφαλή και σύννομη τήρηση των κανονισμών περί ορθής λήψεως αποφάσεων, αλλά και για την δυνατότητα έξωθεν ελέγχου των πράξεων του ΔΣ.
 9. Τήρηση βιβλίων εσόδων-εξόδων με πάσα λεπτομέρεια και προσήκοντα λογιστικό έλεγχο. Υποβολή αμελλητί φορολογικών δηλώσεων κατ’ έτος.
 10. Αύξηση εσόδων από ετήσιες συνδρομές μελών
 11. Ειδικό Αρχείο για την διαφύλαξη όλων των πεπραγμένων του Συλλόγου, που θα φυλάσσεται εφεξής στα γραφεία του.

Κοινωνικές εκδηλώσεις:

               Στόχος η Επικοινωνία, η Συσπείρωση και η Διασκέδαση  μελών και φίλων:

 • Ετήσιος Αποκριάτικος Χορός Στέκι για τις αποκριάτικες εκδηλώσεις στην Αθήνα η  ‘’Ταβέρνα του Φωτογράφου’’  στην Παιανία μεσημέρια Κυριακής. Η συμμετοχή ήταν πολύ μεγάλη. Καλό φαγητό και με την συντροφιά της ορχήστρας ‘’Δαλιάνη’’ την πρώτη χρονιά, και ορχήστρα ποικίλης μουσικής τις επόμενες τρεις χρονιές. Χορός και κέφι μέχρι αργά το απόγευμα.  Μεγάλη ευκαιρία για την χειμερινή μας επικοινωνία!
 • Θερινές εκδηλώσεις Κάθε δεκαπενταύγουστο οργανώσαμε έξω από την εκκλησία των Νασίων ετήσιο αντάμωνα φίλων και μελών. Όλα τα χρόνια η συμμετοχή των παρευρισκομένων στο χωριό ήταν καθολική. Μετά το φαγητό ακολουθούσε διασκέδαση με χορό και κέφι μέχρι  τις πρωινές ώρες της επόμενης ημέρας.  Τις τρεις τελευταίες χρονιές  την επομένη της κεντρικής εκδήλωσης  ακολούθησαν εκδηλώσεις αφιερωμένες στην νεολαία και σε όσους αισθάνονται νέοι!  Παιδικά  παιγνίδια  για τους πολύ μικρούς και ζωντανή μουσική για τους νέους από δικούς μας καταπληκτικούς μουσικούς.   Δεν έλειπαν και προσκεκλημένοι φίλοι καλλιτέχνες που χάρισαν ωραίες στιγμές.   Στην συνέχεια όλοι μαζί, μικροί και μεγάλοι, διασκεδάζαμε μέχρι πρωίας.  Επίσης ακόμη μία ημέρα ήταν αφιερωμένη είτε σε διαγωνισμό παιγνιδιών για μεγάλους και μικρούς ( πχ δηλωτή), είτε σε έκτακτες τοπικές συνελεύσεις για συζήτηση και αποφάσεις για τα προβλήματα της περιοχής.
 • Κοπή πρωτοχρονιάτικης πίττας Κάθε χρόνο μετά την πρωτοχρονιά, οργανώσαμε εκδηλώσεις για  την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίττας του Συλλόγου, ανταλλάξαμε ευχές, κάναμε ανασκόπηση των πεπραγμένων της κάθε χρονιάς και συμφωνήσαμε για τους στόχους της επόμενης.  Στην εκδήλωση  για την πρωτοχρονιά το 2015 διενεργήθησαν και οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου ΔΣ. Για εφέτος έχει προγραμματισθεί επίσης αρχές του 2017, όπου μαζί με τις εκλογές για την ανάδειξη νέου ΔΣ, θα γίνει και η κοπή της πίττας.
 • Εορτή Αγίου Δημητρίου Η ημέρα εορτασμού του πολιούχου των Νασίων Αγίου Δημητρίου την 26η Οκτωβρίου είναι μια ημέρα σημαίνουσα και ιερή. Όσοι βρίσκονται ή επισκέπτονται το χωριό, παρακολουθούν την Θεία Λειτουργία. Ακολουθεί καφεδάκι και τσίπουρο αμέσως μετά  και το βράδυ διασκεδάζουμε  στο τοπικό μεζεδοπωλείο.  Το ΔΣ του Συλλόγου σε συνεργασία με το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο οργάνωσαν κάθε χρονιά  μια βραδιά με γλέντι, κέφι και μεγάλη συμμετοχή των παρευρισκομένων για την εορτή του πολιούχου.
 1. Πολιτιστικές δράσεις
  • Αρχαιολογικός περίπατος εις την Αρχαία Αγορά και την Στοά Αττάλου – 13 Απριλίου 2014. Ο Σύλλογος κάλυψε το κόστος ξενάγησης από πεπειραμένο ξεναγό.
  • Επίσκεψη εις το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο – 28 Σεπτεμβρίου 2014 με τα έξοδα για ξεναγό  πληρωμένα από τον Σύλλογο.
  • Έκθεση ζωγραφικής από νέους καλλιτέχνες, κατοίκους του χωριού. Μια λίαν επιτυχημένη εκδήλωση οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε με την αποκλειστική ευθύνη, επιμέλεια και χρηματοδότηση μέλους του Συλλόγου.
  • Επίσκεψη εις το Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής – 7 Μαρτίου 2015.  Επισκεφθήκαμε την έκθεση «Imagining the Balkans, Ταυτότητες και Μνήμη στον μακρύ 19ο αιώνα»., ήτις αποτελεί συνεργασία δώδεκα μουσείων εθνικής ιστορίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης υπό την αιγίδα της UNESCO και ξεναγηθήκαμε από εξειδικευμένο ξεναγό.
  • Ξενάγηση στο Βυζαντινό μουσείο.7 Ιουνίου 2015. Μεριμνήσαμε η ξενάγηση να γίνει από μία πολύ καλή ξεναγό με έξοδα που εκαλύφθησαν από τον Σύλλογο. Το Βυζαντινό Μουσείο είναι το πλουσιότερο Χριστιανικό Μουσείο της Ελλάδος και διαθέτει την μεγαλύτερη συλλογή βυζαντινών εικόνων του κόσμου.
  • «Αχαρνής» στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου – 11 Ιουλίου 2015. Παρακολουθήσαμε μια εξαιρετική παράσταση του Αριστοφάνη στην Επίδαυρο, όπου συμμετείχαν 38 άτομα και απολαύσαμε  και την όμορφη διαδρομή. Αργά το βράδυ επιστρέψαμε στην Αθήνα, συζητώντας και διασκεδάζοντας κατά την διάρκεια του ταξιδιού. Το  κόστος μεταφοράς -με λεωφορείο γραφείου συμπατριώτη μας- ανέλαβε ο Σύλλογος.
  • «Ορέστεια» στο Αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου – 9 Ιουλίου 2016. Η Ορέστεια αποτελείται από τρεις τραγωδίες Αγαμέμνων, Χοηφόροι, Ευμενίδες και είναι η μοναδική Τριλογία που έχει σωθεί από ολόκληρο το corpus του αρχαίου δράματος. Κατά την διάρκεια του ταξιδιού είχαμε την τύχη να ενημερωθούμε και να προετοιμαστούμε για το έργο και τα νοήματα του από μέλος του Συλλόγου, γνώστη της υποκριτικής τέχνης και εξαιρετική ξεναγό. Τα έξοδα του λεωφορείου από το κέντρο της Αθήνας καλύφθηκαν από τον Σύλλογο.
  • Θεατρικό έργο «Σμύρνη μου αγαπημένη» – 3 Δεκεμβρίου 2016. Παρακολουθήσαμε την παράσταση “Σμύρνη μου αγαπημένη” στο θέατρο του Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».  Μία παραγωγή του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού με ένα επιτελείο εξαίρετων ηθοποιών και καλλιτεχνικών συντελεστών, ζωντανή μουσική, πλούσια σκηνικά, κοστούμια εποχής και αυθεντικό φωτογραφικό υλικό με τρισδιάστατες προβολές από τη θρυλική πόλη, πιστό πάντα στην προσπάθειά του να διατηρήσει ζωντανή την ιστορική μνήμη.
 2.  Εθελοντική  εργασία

Καθιερώσαμε την ετήσια εξόρμηση για Εθελοντική Εργασία κατά το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος με σκοπό τον καθαρισμό δρόμων και μονοπατιών από χόρτα, θάμνους  και σκουπίδια.  Υπήρξε πάντα μεγάλη προσέλευση, όπου ο καθένας έδωσε το παρόν με την «πανοπλία» του και την καλή του διάθεση να προσφέρει αφιλοκερδώς.   Η  επιτυχία ήταν δεδομένη!  Μετά την ομαδική εργασία καθαρισμού  υπήρχε πάντα η επιβράβευση της εθελοντικής αυτής πράξεως με τοπικά παραδοσιακά εδέσματα και ποτά, που πολλές φορές παρασκευάστηκαν και προσφέρθηκαν από τους συμμετέχοντες.

Πιστοί στο ραντεβού μας, για την εορτή του Αγίου Πνεύματος κάθε χρονιά, μαζί με την χαρά της επιστροφής είχαμε και την ικανοποίηση να προσφέρουμε εθελοντικά.   Η πρόσκληση του συλλόγου κατέληγε:  Μην ξεχάσετε, όσοι διαθέτετε, την «πανοπλία» σας, όπως τσουγκράνες, βατοκόπες, ξιάλες, χορτοκοπτικά αλλά κυρίως πάρτε μαζί σας την καλή σας διάθεση και την αγάπη για προσφορά και συνεργασία!

Έτσι, η  23 Ιουνίου 2013 η 8 Ιουνίου 2014, η  31 Μαΐου 2015 και 19 Ιουνίου 2016  ήταν ημέρες εθελοντικής προσφοράς για τον καλλωπισμό και τον καθαρισμό των Νασίων, που θα πρέπει μελλοντικά να επαναλαμβάνονται.  Ήταν  επίσης και στιγμές συνάντησης, ομαδικού πνεύματος αλλά και διασκέδασης…

 1. Έργα Υποδομής
  • Ολοκλήρωση αλλαγής αμιαντοσωλήνων ύδρευσης για βελτίωση ποιότητας του ποσίμου ύδατος.
  • Ηλεκτροδότηση νεκροταφείου -σε συνεργασία με τον Δήμο Καλαβρύτων. Το έργο ολοκληρώθηκε πρόσφατα μετά πολλές δυσκολίες, όχι μόνο από χρηματοδοτική πλευρά αλλά κυρίως ένεκα γραφειοκρατικών προβλημάτων (π.χ. έγκριση πολεοδομίας- ναοδομίας). Έτσι δημιουργήθηκε μεγαλύτερη ευχέρεια επισκευής και καλλωπισμού των οικογενειακών μνημάτων. Παράλληλα ηλεκτροδοτήθηκε οικία συγχωριανού.
  • Κατασκευή βρύσης στο Σουληνάρι, μαζί με δεξαμενή υδρομάστευσης με χρηματοδότηση μέλους και εθελοντική συμμετοχή συγχωριανών στην κατασκευή του έργου.
  • Τοποθέτηση νέου ασφαλούς φρεατίου σε κεντρικό δρόμο στην Κάτω Ρούγα για αποφυγή ατυχημάτων κατά την διέλευση πεζών και οχημάτων.
  • Διάνοιξη οδού στην «πέρα μεριά», κατόπιν μελέτης από μηχανικό του δήμου για απρόσκοπτη πρόσβαση με αυτοκίνητο.
  • Καθαρισμός δεξαμενών ύδρευσης – σε συνεργασία με τον δήμο και τον τοπικό πάρεδρο διαμερίσματος Νασίων.
  • Ευτρεπισμός αγροτικών και δασικών διόδων, καθαρισμός κεντρικής οδού του χωριού και μπάζωμα με χαλίκι στον δρόμο εμπρός από την βρύση (Σουληνάρι) όπου λάσπες εμπόδιζαν την διάβαση.
  • Αντικατάσταση κιγκλιδωμάτων στο παλιό γεφύρι στο Καλπάκι, με χρηματοδότηση του Συλλόγου. Το έργο ολοκληρώθηκε από συγχωριανό που μειοδότησε και εξασφαλίζει την ασφαλή διέλευση απάντων.
  • Έναρξη λειτουργίας κλιματισμού,. Τα κλιματιστικά μηχανήματα που με την βοήθεια μέλους μας δωρήθηκαν στον Σύλλογο είναι τρία και εγκαταστάθηκε το μεγάλο στο Εντευκτήριο  και τα δύο μικρότερα στο Σχολείο. Η εργασία έγινε από την αντιπροσωπεία με την σημαντική βοήθεια και επίβλεψη πεπειραμένου τεχνικού κλιματιστικών, μέλους του Συλλόγου.
  • Τοποθέτηση παραθύρων αλουμινίου στο γραφείο του Συλλόγου/Κοινότητας στο σχολείο, κατόπιν μειοδοτικού διαγωνισμού.  Τα δυο νέα παράθυρα αντικατέστησαν αχρηστευμένα κουφώματα, που ουσιαστικά δεν ασφάλιζαν ούτε προστάτευαν το κτήριο.
  • Επιδιόρθωση εσωτερικής οροφής του σχολείου, και καθαρισμός + βαφή εσωτερικών τοίχων.  Το ανακαινισμένο γραφείο θα φιλοξενήσει άπαντα τα ευρισκόμενα αρχεία του Συλλόγου και της Κοινότητας  Νασίων.
  • Τοποθέτηση καθρεπτών σε δύο επικίνδυνα σημεία του οδικού δικτύου εντός οικισμού, ένα στην στροφή της Παναγίας και το άλλο στην απάνω βρύση, που εξασφαλίζουν απρόσκοπτη ορατότητα για ασφαλή οδήγηση
  • Επιστολή στην μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας για το θέμα του ιερέως, που επιβοήθησε στην απόφαση της να διορισθεί εφεξής ένας λίαν αξιόλογος εφημέριος, ο πατήρ Σόλων.
  • Αγορά αξιόπιστης κονσόλας ήχου, μικροφώνων κλπ για την συμπλήρωση καταλλήλου στερεοφωνικού ηχοσυνόλου μετά και την δωρεά άλλων εξαρτημάτων του από δωρητή φίλο του Συλλόγου.
  • Απόκτηση τηλεσκοπικού αλυσοπρίονου, δαπάναις του Συλλόγου, για την διάνοιξη μονοπατιών και ρεμάτων από βάτα και θάμνους με στόχο την μείωση του αριθμού των εντόμων που έχουν επιδεινώσει την ποιότητα ζωής το καλοκαίρι.

Για την επίτευξη των ανωτέρω  χρειάστηκαν πολλαπλές επισκέψεις και παραστάσεις σε δημόσιες υπηρεσίες, άοκνες συλλογικές προσπάθειες, εκτεταμένες επαφές και πολυάριθμες συναντήσεις με διαφόρους ιθύνοντες, επικοινωνία δι’ επιστολών και τηλεφώνων προς διάφορες υπηρεσίες  και … απεριόριστη υπομονή!

 1. Παροχές –Δωρεές (με την ανεκτίμητη βοήθεια μελών του συλλόγου)
  • Παροχή από Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος 3.000 ευρώ με την μέγιστη συμβολή μέλους!
  • Δωρεά ηχείων και ενισχυτή στερεοφωνικού ηχοσυνόλου για τις κοινωνικές εκδηλώσεις..
  • Δωρεές για τους γενικούς σκοπούς του Συλλόγου.
  • Δωρεές μικρότερων ποσών από μέλη και φίλους.
  • Δωρεά κλιματιστικών για εκκλησία και σχολείο.
  • Δωρεά πυροσβεστήρων για εκκλησία και σχολείο.
  • Δωρεά μέρους του στερεοφωνικού μας ηχοσυνόλου (ηχεία και ενισχυτή).
  • Δωρεά 2 μεγάλων τηλεοράσεων από δύο μέλη, και 2 μηχανών παρασκευής καφέ.
  • Δωρεά χορτοκοπτικού στο σύλλογο από μέλος για καθαρισμό δρόμων & μονοπατιών.
  • Δώρα για τις κληρώσεις των εκδηλώσεων από συμπατριώτες επαγγελματίες.     
 1. Ιατρική αποστολή Ιατρών του Κόσμου
 • Η εκδήλωση οργανώθηκε από τον Σύλλογο με την βοήθεια ιατρών μελών κατά το τριήμερο 18-20 Οκτωβρίου 2013.
 • Η αποστολή αποτελείτο από 8 έμπειρους θεράποντες διαφόρων ειδικοτήτων.
 • Εξετάσθηκαν δωρεάν 600 περίπου άτομα από τα Νάσια αλλά και τα γύρω χωριά των  επαρχιών Καλαβρύτων και Γορτυνίας.
 1. Ταμείο αλληλεγγύης

Ιδρύθηκε ταμείο αλληλεγγύης για τα μέλη ώστε είμαστε σε θέση να βοηθήσουμε κάποιον που θα αντιμετώπιζε δύσκολες καταστάσεις.  Το ενεργητικό του Ταμείου τηρείται ως λογαριασμός ξεχωριστός από τον λογαριασμό κινήσεως του ΔΣ.

 1. Συνεδριάσεις του ΔΣ

Υιοθετήθηκε ο θεσμός των ανοικτών συνεδριάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου για όσους θέλουν να παρευρίσκονται με δικαίωμα  παρέμβασης στις εργασίες, ούτως ώστε να  συναποφασίζονται  προτεραιότητες, στόχοι και δράσεις του Συλλόγου με την συμμετοχή οιουδήποτε θα ήθελε να αναμιχθεί ενεργότερα ή και απλώς να ενημερωθεί εκ του σύνεγγυς.

 1. Τιμητικές  διακρίσεις

Αναγνωρίσθηκαν με τιμητικές διακρίσεις τρεις συγχωριανοί για την σημαντική προσφορά  τους στην τοπική κοινωνία.

 • Σπυρόπουλος Γεώργιος (μετά θάνατον), για την μεγάλη προσφορά του προς τα Νάσια, αφού διέθεσε σημαντικά χρηματικά ποσά για διάφορους κοινωφελείς σκοπούς.
 • Παπαγιώργης, ο ιερεύς που για πολλά χρόνια υπηρέτησε την Εκκλησία και όταν έφτασε η ώρα της σύνταξης δεν σταμάτησε αλλά για 6 χρόνια συνέχισε να προσφέρει υπηρεσίες, χωρίς να είναι υποχρεωμένος και φυσικά άνευ αντιμισθίας.
 • Καστάνης Ανδρέας, για την ιδέα και την συγγραφή του βιβλίου του γενεαλογικού δένδρου του χωριού, ενός έργου πολύτιμου για κάθε εκ Νασίων καταγόμενο άνθρωπο.
 1. Δάσος

Το δάσος αδιαμφισβήτητα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του χωριού.  Όλοι επιθυμούμε να βλέπουμε το δάσος, τους Μπαρμπους, εύρωστο και θαλερό χωρίς να κινδυνεύει από πυρκαγιές, ασθένειες αλλά και από αλόγιστες παρεμβάσεις που θα υποβαθμίσουν την αειφορεία του – δηλαδή το να παραμένει αναλλοίωτο για  εμάς και τις επόμενες γενεές.

Πριν από αρκετά χρόνια έγιναν παρεμβάσεις με σκοπό να το εμπλουτίσουν με φυτά εκεί που δεν υπήρχαν.  Την εποχή εκείνη γινόταν υπερβόσκηση στην περιοχή και οι πιο άγονες περιοχές ήταν εντελώς ακάλυπτες. Η πρόθεση ήταν αγνή και πέτυχε βραχυπρόθεσμα. Μάλιστα τότε στην αναδάσωση (χρησιμοποιήθηκε μαύρη πεύκη, pinus nigra) έλαβαν μέρος πολλοί εξ ημών κατόπιν προτροπής των τοπικών αρχών -και με απόφαση του δασαρχείου που διέθεσε τα φυτά….

Με την πάροδο των χρόνων δημιουργήθηκαν δύο αρχικά -και αργότερα άλλη μια  (δηλαδή τρεις)- συστάδες πυκνών πεύκων. Λόγω του χαρακτηριστικού της πεύκης να υπερτερεί των άλλων δένδρων, εκτόπισε τα κοντινά ενδημούντα δένδρα, τουτ’ έστιν δρυς, καστανιές, κρανιές, σφενδάμνους, μελιές, κλπ. Εκτοπίζεται έτσι η χλωρίδα που η φύση είχε επιλέξει να επιβιώνει στην περιοχή εδώ και αιώνες, χωρίς κινδύνους πυρκαγιάς ή σοβαρών  ασθενειών αφού τα δέντρα αυτά είχαν  προσαρμοστεί τέλεια στο περιβάλλον των Νασίων.

Προσφάτως παρατηρείται ότι η επέκταση του πευκοδάσους συντελείται με πολύ γοργούς ρυθμούς. Έτσι δεν εκπλησσόμαστε όταν βλέπουμε μικρά πεύκα ακόμη και στην Μαρτεσίτσα, για όσους γνωρίζουν την περιοχή, δηλαδή πολύ μακριά από τις τρεις αρχικές συστάδες. Εάν συνεχιστεί αυτός ο γρήγορος ρυθμός επέκτασης της πεύκης που παρατηρείται τα τελευταία 5 έτη, καθόλου δεν αποκλείεται μετά από κάποια χρόνια να υπάρχει σχεδόν καθαρό πευκοδάσος στο βουνό μας!

Το επόμενο λοιπόν ερώτημα που έρχεται στο μυαλό είναι εάν εμείς επιθυμούμε να έχουμε ένα τέτοιο είδους δάσος από μη εγχώρια για την περιοχή δένδρα.  Ένα πρώτο σημαντικό μειονέκτημα είναι ότι το πευκοδάσος είναι εύφλεκτο, ιδιαίτερα όταν δεν συντηρείται (δηλ. δεν καθαρίζονται τακτικά οι πευκοβελόνες και τα ξερά δένδρα, δεν αραιώνεται) . Η συντήρηση αυτή, χωρίς να εξασφαλίζει ότι κάποτε δεν θα καεί, είναι αδύνατο να γίνει από το δασαρχείο τον δήμο η από εμάς τους ίδιους, καθώς είναι κατά μείζονα λόγο μη προσβάσιμο, δεν υπάρχουν μέσα συντήρησης, και τα κόστη είναι πολύ υψηλά.

Το μεγαλύτερο όμως ζήτημα είναι οι βλαπτικές επιπτώσεις των χωροκατακτητικών ειδών σε επίπεδο είδους, ενδιαιτήματος και οικοσυστήματος –με λανθασμένες επιλογές πριν κάποια χρόνια έγινε επέμβαση στις επιλογές της φύσης που μέχρι τότε είχε προκρίνει συγκεκριμένα είδη φυτών προσαρμοσμένα στο τοπικό κλιματικό και εδαφολογικό περιβάλλον.  Η ραγδαία υποβάθμιση της βιοποικιλότητας και της χλωριδικης ευρωστίας του δάσους που προκαλείται από την ακατάσχετη επέκταση της pinus nigra, αποτελεί κατά την άποψη μας μια εντελώς αρνητική κατάσταση, η οποία οφείλει να ανατραπεί, όσον ακόμα είναι καιρός!.

Πριν από 4 χρόνια, με απόφαση του ΔΣ αλλά και των Γενικών Συνελεύσεων του Συλλόγου, ετέθησαν τα ερωτήματα αυτά  στο αρμόδιο δασαρχείο και στις τοπικές αρχές της περιοχής. Εξηγήσαμε τι συμβαίνει και ζητήσαμε από τις δασικές υπηρεσίες να απαντήσουν εγγράφως για την θέση της διοικήσεως επί του θέματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ίδιες οι δασικές υπηρεσίες άφησαν να υπονοηθεί ότι η φύτευση αυτή με παρέμβαση στην φύση δεν ήταν ενδεδειγμένη.

Απεστάλησαν δυο επιστολές, μια τον Μάιο του 2013 στις δασικές υπηρεσίες του νομού και άλλη μία τον Ιούλιο του 2016 στις κεντρικές υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος. Κατόπιν και της τελευταία επιστολής έγινε  αυτοψία από το δασαρχείο στην περιοχή -και με την δική μας παρουσία- και μας διαβεβαίωσαν ότι σύντομα θα υπάρξει έγγραφη επιστολή για την λύση του ζητήματος.  Ελπίζουμε σύντομα θα έχουμε την απάντηση των υπηρεσιών την οποία και θα γνωστοποιήσουμε αμέσως.

Μαζί με τα παραπάνω θέματα ετέθη και το θέμα επίσης  των εκατομμυρίων εντόμων (μυγάκια) που μας εμποδίζουν να βγούμε το καλοκαίρι από το σπίτι μας και σχετίζονται με την μεγάλη υγρασία που δημιουργεί η βλάστηση και τα λιμνάζοντα ύδατα στα ποτάμια και τα μονοπάτια εντός του χωριού μας. Πήραμε την προφορική διαβεβαίωση  από τις δασικές υπηρεσίες να μας δοθεί άδεια να γίνει καθαρισμός αυτής της βλάστησης κατόπιν άδειας που θα εγκριθεί μετά αίτηση από τον δήμο. Θα εξετάσουμε συμπληρωματικά και την λύση του ψεκασμού στα κατάλληλα σημεία με προϊόν φιλικό στο περιβάλλον και τον άνθρωπο.

 1. Ευχετήριες Κάρτες

Αποστολή καρτών για ευχές κάθε νέο έτος σε όλα ανεξαιρέτως τα μέλη του Συλλόγου Απανταχού Νασιωτών, μαζί με την ετήσια ενημέρωση πεπραγμένων & δραστηριοτήτων του Διοικητικού Συμβουλίου (όπως η παρούσα!).

Advertisements